Ο πρίγκιπας των μπλουζ του νότου μέσα μας - Τενεσί Ουίλλιαμς

photo: scalidi
Κανείς πριν από κείνον δεν είχε σκιαγραφήσει τις γυναίκες με περισσότερο θάρρος, αλήθεια, κατανόηση και εκ βαθέων συμπάθεια: εύθραυστες και δυνατές, ελκυστικές και μοιραίες, τέλος πάντων όπως οι ίδιες έχουν το δικαίωμα να νιώθουν. Και βρέθηκε αυτός ο φτωχός πιτσιρικάς να το κάνει, που του κόλλησαν κοροϊδευτικά στο σχολείο το παρατσούκλι “Tennessee” κι έγινε το όνομά του για πάντα.
Αυτός ο μικρός πρίγκιπας που το δικό του αγαπημένο τριαντάφυλλο, η αδερφή του, η Rose, έστεκε κομμένο -με λοβοτομή η ίδια, πέρασε τη ζωή της έγκλειστη στα ψυχιατρεία. Κι εκείνος να φεύγει για το φεγγάρι, διαβάζοντας τα βιβλία του κι ύστερα γράφοντας τα δικά του. Για να πει για τις ταραγμένες ψυχές, για τον πόνο και τον πόθο που τον βασάνιζαν, ζωντάνεψε στο θέατρο Μάγκυ και Κοβάλσκι και Μπλανς Ντυμπουά, φτιάχνοντας τους πιο ξεχωριστούς χαρακτήρες. “...Οι διαφορετικοί άνθρωποι δεν είναι σαν τους άλλους, αλλά και δεν πρέπει να ντρέπονται γι' αυτή τη μοναδικότητά τους...”, λέει ο Τζιμ στο “Γυάλινο κόσμο”*.
Αυτός λοιπόν που έπνιγε τη μοναδικότητά του στο αλκοόλ, τις αμφεταμίνες και τα βαρβιτουρικά, έδωσε όλες τις αποχρώσεις των blues μέσα μας, του νότου της ψυχής μας, αυτής της ζεστής γωνιάς στην καρδιάς μας.
Στο πικάπ παίζει ένα δισκάκι της Billie Holiday που τη λάτρευε εκείνος. The blues are brewin”.


*“Γυάλινος κόσμος”, εκδόσεις Κέδρος, 2001, μετάφραση Ερρίκος Μπελιές

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 στο ιστολόγιο του ΕΚΕΒΙ)