Ιχνηλατώντας το βαθύ σκότος

photo: scalidi
Αν μ' αρέσουν και μ' ενδιαφέρουν οι αστυνομικές ιστορίες, είναι γιατί στη βάση τους αποκαλύπτουν αθέατες πτυχές της ανθρώπινης σκέψης και ψυχής. Τουλάχιστον, στα σύγχρονα μυθιστορήματα μυστηρίου, το ψυχολογικό υπόβαθρο διαδραματίζει τον κυρίαρχο ρόλο. Είναι σαν να επιχειρούν  οι συγγραφείς τους να φωτίσουν τα βαθιά σκοτάδια που κρύβει η ανθρώπινη ύπαρξη.
Μόλις κυκλοφόρησε από το Μεταίχμιο το βιβλίο της Ρουθ Ρέντελ με τίτλο "Εμμονή" σε μετάφραση από το Γιώργο Μπαρουξή. Ένας νεαρός αστυνομικός θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά φόνων που τους συνδέει μια κοινή συνισταμένη: ο ίδιος δράστης. Στο πέρασμα του χρόνου θα αποδειχθεί ότι πρόκειται για κατά συρροή δολοφόνο τον οποίο κατόρθωσε να υποψιαστεί, να ψυχανεμιστεί -χωρίς αποδείξεις δυστυχώς- μονάχα ο τόσο συμπαθής επιθεωρητής -πια- Γουέξφορντ. Αλλά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η υπόθεση εξαφάνισης μιας κοπέλας από το Πακιστάν δίνει τη δυνατότητα στη συγγραφέα με μαεστρία να περιγράψει μια νέα κοινωνική κατάσταση που βιώνει η ευρωπαϊκή Δύση, αυτή του μεταναστευτικού κύματος και της συνύπαρξης ή και σύγκρουσης πολιτισμών σε καθημερινή βάση. Η ίδια υπόθεση θα αποτελέσει και τη λύση των εγκλημάτων του παρελθόντος. Ατμοσφαιρικό και δυνατό βιβλίο που ανασυνθέτει ένα ολόκληρο μωσαϊκό μέρους της βρετανικής μεταπολεμικής κοινωνίας μέσα στο χρόνο.
*****
Στα όρια του θρίλερ κινείται και η ιστορία του Νάιτζελ ΜακΚρέρι, ενός άλλου βρετανού συγγραφέα ο οποίος έχει διατελέσει και ο ίδιος αστυνομικός. Πρόκειται για το μυθιστόρημα με τίτλο "Κρυφός κήπος" που κυκλοφορεί επίσης από το Μεταίχμιο σε μετάφραση του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου. Ο συναισθητικός επιθεωρητής Λάπσλι (συμπάσχεις στο τέλος μαζί του) βγαίνει από την αδράνεια που τον έχουν βυθίσει τα προβλήματα με τη συναισθησία του, όταν ανακαλύπτεται ένα πτώμα. Οι ιστοί που το συνδέουν με το παρελθόν είναι "δηλητηριώδεις" και θα αναγκαστεί ο αστυνομικός να τους εξερευνήσει και να τους φέρει στην επιφάνεια. Μια γυναίκα δολοφονεί μοναχικές ηλικιωμένες γυναίκες, τους κλέβει την ταυτότητα, την υιοθετεί κάθε φορά και κινείται ανενόχλητα ανάμεσα στο ζωντανό κόσμο. Ένα φρικτό μυστικό είναι η αιτία. Κόβουν την ανάσα οι περιγραφές του ΜακΚρέρι σ' αυτή την τόσο σκοτεινή ιστορία που πραγματικά σε ταράζει.