Saturday, November 26, 2011

«…μοίρα του συγγραφέα είναι η σιωπή…» - Γιώργος Χειμωνάς

photo: scalidi
Τουλάχιστον, είμαστε βέβαιοι για την ημέρα γέννησής του, το έτος παραμένει αμφιλεγόμενο. Μια άνοιξη, πάντως, του Μεσοπολέμου στην Καβάλα, ήρθε στον κόσμο ένας άνθρωπος που φλέρταρε με τη ρίζα της λογοτεχνίας, τον υπόγειο ανθό της, με τη γοητεία της να υποσκάπτει φανερές παραδοχές και κατεστημένες αντιλήψεις.
Ο Γιώργος Χειμωνάς, με τις λέξεις του, κύλησε σαν νερό βαθιά στο κέντρο της λογοτεχνίας, ποτίζοντας και τρέφοντάς τη, κι ύστερα σκόρπισε σαν κοσμική σκόνη γύρω από την ουσία της Τέχνης, στεφανώνοντάς την με την αχλύ μιας ιδιαίτερης αρχετυπικής ομορφιάς. Η ανάλυσή του για την Τέχνη είναι εξίσου σπουδαία με τη λογοτεχνία του. «…Μια καλή λογοτεχνία, και να της κόψεις τη γλώσσα ή να την ακρωτηριάσεις, θα παραγάγει οπωσδήποτε έργο. Αν χρειαστεί, και με σήματα Μορς…».
Μια καινούρια οπτική στα πράγματα που τα διαπερνά ως ακτίνα του μέλλοντός τους, του παρόντος και τους παρελθόντος. Ένα αρχέγονο αίσθημα αχρονικότητας κατόρθωσε να διασώσει στο έργο του.
Οι ήρωές του έχουν χαρακτηριστικά τόσο βαθιά και υπερκόσμια και ατόφια που θυμίζουν έναν ακίνητο βράχο που τον τρώει για χιλιετίες το κύμα. Ένα σύμπαν φτιαγμένο εξολοκλήρου από το υλικό του ανθρώπου. «…Η Τέχνη είναι για να παίρνει στα χέρια της το ανεκπλήρωτο όραμα του ανθρώπου, μια φυσική ίσως αθλιότητα, δεν είναι απλά κοινωνική ή περιπτωσιακή. Είναι και αυτά, αλλά μαζί είναι και κάτι άλλο πιο οριστικά αδικημένο. Η Τέχνη είναι για να παίρνει στα χέρια της αυτή την απέραντη στέρηση του ανθρώπου, να τη δουλεύει και να την επιστρέφει πάλι στους ανθρώπους. Αλλά αυτή τη φορά να την παραδίδει μέσα σε μια λαμπερή φαντασμαγορία, τεντωμένη από ένα δίκαιο όσο και συγκινητικό μεγαλείο, μέσα σε μια απέραντη ευφορία…»

(Τα αποσπάσματα είναι από τον τόμο «Γιώργος Χειμωνάς-Πεζογραφήματα», με εισαγωγή, επιμέλεια και χρονολόγιο του Ευριπίδη Γαραντούδη, εκδόσεις Καστανιώτη, δεύτερη έκδοση συμπληρωμένη, έτος 1ης έκδοσης 2005)

Δημοσιεύτηκε στις  6 Σεπτεμβρίου 2010 στο ιστολόγιο του ΕΚΕΒΙ

5 comments:

theorema said...

Εξαιρετική επιλογή.
Χαίρομαι πολύ που σε ανακαλύπτω :)

www.thethreewishes.wordpress.com

Τζων Μπόης said...

Μου αρέσει ο ορισμός της Τέχνης τον οποίο δίνει ο Χειμωνάς αν και διαφωνώ με τον τίτλο και τη μοίρα του συγγραφέα.

Καλό απόγευμα Σταυρούλα

scalidi said...

theorema,καλώς ήρθατε.

Γιάννη, σκέψου το λίγο ακόμα. Καταλήγει στη σιωπή ο συγγραφέας, ό,τι και να γράψει, ό,τι και να πει...

el-bard said...

Πολύ σημαντικός, όπως ακριβώς γράφεις.
Και πολύ καλός μεταφραστής. Οι μεταφράσεις του είναι καταπληκτικά ελληνικά κείμενα.
Ένας από τους τελευταίους στιλίστες του ελληνικού λόγου.
Χαθήκαμε...

scalidi said...

Λεφτέρη, διαβάζοντας το έργο του και για το έργο του, ανακάλυψα ότι έχουμε γεννηθεί την ίδια μέρα.

Τελικά, όσο "δικτυωνόμαστε" ηλεκτρονικά τόσο πραγματικά χανόμαστε... Εδώ είμαι. Έχω και νέα. θα στα γράψω κατ' ιδίαν.