Το μέλλον

 "...Το να ελπίζεις σε δύσκολους καιρούς δεν είναι ανόητος ρομαντισμός. Βασίζεται στο γεγονός οτι η ιστορία του ανθρώπου δεν είναι μόνο μια ιστορία σκληρότητας, αλλά και συμπόνιας, θυσίας, θάρρους, ευγένειας.
Ό,τι επιλέξουμε να υπογραμμίσουμουμε σε τούτη την περίπλοκη ιστορία, αυτό θα καθορίσει τη ζωή μας. Αν δούμε μόνο το χειρότερο, αυτό θα καταστρέψει την ικανότητά μας να κάνουμε οτιδήποτε. Αν θυμηθούμε τους τόπους και τους χρόνους -και είναι τόσοι πολλοί- που οι άνθρωποι έδειξαν μεγαλείο, αυτό θα μας δώσει την ενέργεια για να δράσουμε και τη δυνατότητα να στείλουμε αυτή τη σβούρα -τον κόσμο μας- σε μια διαφορετική κατεύθυνση.
Και, αν δράσουμε, σε οσοδήποτε μικρή κλίμακα, δεν χρειάζεται να περιμένουμε κάποιο μεγάλο, ουτοπικό μέλλον. Το μέλλον είναι μια άπειρη διαδοχή από παρόντα και το να ζούμε σήμερα όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να ζουν οι άνθρωποι, αψηφώντας όλα τα άσχημα γύρω μας, αποτελεί από μόνο του μια θαυμαστή νίκη."



Howard Zinn, "Αυτοβιογραφία: Δεν μπορείς να είσαι ουδέτερος σ' ένα τρένο που κινείται", μετάφραση Νίκος Σταμπάκης, Εκδόσεις Αιώρα


photo: scalidi