Μικρή πραγματεία ανθεκτικότητας

photo: scalidi
Ο Αλαίν ντε Μποττόν είναι η περίπτωση ενός ανθρώπου ο οποίος έχει στραφεί στη συγγραφή βιβλίων που φέρουν  τη μοναδική του σφραγίδα. Ένα ανάλαφρο, εκλαϊκευμένο στιλ, με χιούμορ και διάθεση σαρκασμού, με στόχο να κάνει τη ζωή του και των υπολοίπων λίγο πιο υποφερτή.  Κάτι σαν μικρές πραγματείες του πώς να αντέξουμε τη ζωή μας, πώς να φανούμε ανθεκτικοί με μας και τον κόσμο γύρω μας. Αυτό εξηγεί και το γιατί έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες. Την ανάγκη των ανθρώπων να διακρίνουν μια νέα διέξοδο στη θεώρηση των πραγμάτων που τους αφορούν.
Ο Αλαίν ντε Μποττόν έχει πετύχει εκείνο που ίσως ονειρευόταν στην εποχή του ο Σταντάλ (με το "Περί έρωτος"): να γράψει αποτελεσματικά τρόπον τινά εγχειρίδια για πτυχές της καθημερινότητάς μας ή εν γένει της ζωής μας που μας απασχολούν. Η δική του ιδιαιτερότητα είναι ότι στρέφεται στην πρωταρχική φιλοσοφική σκέψη, στην εξελικτική της πορεία στην ιστορική διαδρομή του ανθρώπου, για να διαβάσει το σήμερα μέσα από την εντελώς δική του γοητευτική οπτική. Κι έχει κατηγορηθεί γι' αυτό. Αδιάφορο, αν ο αναγνώστης του επιχειρήσει το ίδιο. Να χρησιμοποιήσει τα ίδια τα όπλα του ντε Μποττόν για να "ξαναδιαβάσει" τη ζωή του, την πραγματικότητα γύρω του, τον εαυτό του σε σχέση με τους άλλους.
"Η παρηγορία της φιλοσοφίας", το βιβλίο του που εξέδωσαν πρόσφατα οι εκδόσεις Πατάκη, προσφέρει την απόλαυση στον αναγνώστη αυτής της στοιχειώδους παραμυθίας: να ξαναδείς τον εαυτό σου αλλιώς, κάτω από άλλο πρίσμα, με τη βοήθεια του Σωκράτη, του Επίκουρου, του Σενέκα, του Μονταίνι, του Σοπενχάουερ, του Νίτσε. Μέσα από τη φιλοσοφία που επικαλείται ο ντε Μποττόν, απλώς έρχεσαι πιο κοντά στην ανθρώπινη ιδιοσυστασία σου. Τοποθετείς νοερά τον εαυτό σου σε κείνη την πλατεία, το δρόμο που ο Νίτσε έσπευσε να αγκαλιάσει ένα αφηνιασμένο άλογο, επιζητώντας απλώς ένα χάδι στη δική του ανθρωπινότητα, μέσα από την τρέλα.