Αγνές προθέσεις

Ό,τι θα είχε αρχίσει ο ποδοσφαιρικός αγώνας στην τηλεόραση. Μαγνητισμένοι οι περισσότεροι μπροστά στις οθόνες τους θα σκέφτονταν μόνο τα σουβλάκια ή τις πίτσες απλωμένα μπροστά τους. Στους δρόμους η κίνηση είχε λιγοστέψει. Η τσίκνα από τις ψησταριές ταξίδευε χάρη στο ελαφρύ αεράκι που περιπλανιόταν πάνω απ' την πόλη. Δυο γνώριμοι έξω από ένα σουβλατζίδικο παρά λίγο να τσακωθούν για το αν θα έπαιρναν δύο ή τρία σουβλάκια. Ήρθε ο Πόντιος Πιλάτος και τους έδωσε τη λύση: η σκιά μιας γυναίκας αποστεωμένης, με γκρίζα κοντοκομμένα μαλλιά λες με κανένα μαχαίρι, κάθισε στη ρίζα της ψησταριάς στην αθέατη γωνία να φάει μια τυρόπιτα και να ξεδιψάσει με μια πορτοκαλάδα. Τρία λοιπόν τα σουβλάκια. Το ένα δόθηκε σε κείνη. Με φόβο μήπως αντιδράσει αλλιώς και η ντροπή τους μεγαλώσει. Η ντροπή για τις αγνές τους προθέσεις που δεν βοηθούν στην ουσία κανέναν. Οι σακούλες της γυναίκας γύρω της είναι η μόνη της ασπίδα. Το "σπίτι" που περιφέρει.
Ένα από τα όπια του λαού είχε κάνει καλά τη δουλειά του για άλλη μια φορά. Είχε κλείσει την κουρτίνα να μην δουν οι πολλοί τι συμβαίνει. Άλλωστε πόσο τους αφορά η ήττα ενός νυχτωμένου στους δρόμους από τη νίκη ή την ήττα σε ένα αλαλάζον και απαστράπτον γήπεδο; Το παχύ χορτάρι θρέφει τη μακαριότητά τους. Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.
Αλλά και το χορτάρι να μην ήταν, ποιος θα άφηνε την αγαπημένη του βόλτα, το αγαπημένο του σίριαλ, τέλος πάντων το κάτι τι αγαπημένο του να χάσει τη ζαχαρένια του όψη μπροστά στην επιτακτική ανάγκη του άλλου για επιβίωση; Να μην φτάσω στην επιτακτική ανάγκη του άλλου για αγάπη. Ζητάω πολλά και δεν έχω να δώσω για να τα αποκτήσω, φαίνεται.
Η γυναίκα και η σκιά της κι απόψε θα είναι εκεί ή κάπου αλλού. Οι δύο γνώριμοι, με τη γνώση της ματαιότητας της ανθρωπιάς τους, θα είναι κι εκείνοι κάπου αλλού. Και το χορτάρι θα είναι εκεί αμετακίνητο να χαϊδεύει τις πτώσεις, να κατευνάζει τις ήττες. Μπάλα είναι και γυρίζει. Μα, καλά γιατί δεν γυρίζει για όλους; Γυρίζει μόνο για τους πάνω και όχι για κείνους που είναι κάτω πεσμένοι, πιο κάτω και από το πράσινο γυαλιστερό και θωπευτικό χορτάρι.